Damak çatlatan tüyolar

‘‘Damak çatlatan tüyolar’’

            Bodrum gibi Dünya’nın göz bebeği nadide bir şehirde yaşıyoruz. Her ne kadar betonlaşma tam gaz devam etse de cazibesinden bir şey kaybetmiyor gözümüzde. Ancak Bodrum’da yaşayanlar olarak Bodrum’un zenginliklerinden yeterince yararlanmadığımızı düşünüyorum.



Bodrum denilince akla bir çok şey gelir elbette. Bunlardan bazılarını başka yerlerde de bulabileceğiniz gibi bazılarını da Bodrum’a hastır. Damaklarının bir an önce çatlamasını isteyen okurlar için Bodrum’da yaşamanın ayrıcalığını iliklerinize kadar hissettirecek önerilerimiz için sözü daha fazla uzatmak istemiyorum.

İşte sonuna kadar okuduğunuzda bana hak vereceğiniz, bunu hiç düşünmemiştim dedirtecek tüyolar…

 

Bodrum Mandalinası;

Bodrum mandalinası kendine has kokusu ve aromasıyla turunçgiller içinde müstesna bir yere sahiptir. Ancak biz bu güzelliğin ne liflerini, ne de kabuğunu kullanıyoruz. Oysa ki kabuğu da lifleri de azımsanmayacak kadar değerlidir. Bence önümüzdeki mandalina sezonunda siz şöyle üç yüz beş yüz kilo kadar mandalina alın ve aşağıdaki önerileri takip edin.

Mandalinaları ortadan kesip suyunu sıkın. Çıkan suyu hiç süzmeden pet şişelere doldurup derin dondurucuya atın. Böylece ağustos sıcağında bile taze sıkılmış güzellikte Bodrum Mandalina suyu içebilirsiniz.

Kabuklarını kaynayan suya atıp 2 dk sonra çıkarın. Bu işlemi her seferinde yeni bir su içerisinde üç defa tekrarlayın ki mandalinanın acılığı gitsin. Sonra bu kabukları bıçakla veya makine yardımı ile tavla zarı büyüklüğüne getirip birer kiloluk paketler halinde derin dondurucuya atın. Bu kabukları nerede mi kullanacaksınız?

Kek veya ekmek hamurlarında, danish gibi dolgulu unlu mamullerin içinde, revanide, cheese kekte, baklava içinde, hatta zeytinyağlı fasulyede…

Deniz levreğini Bodrum mandalinası buharında pişirmeyi hiç denediniz mi? 



Begonvil;

Begonvilleri topladıktan sonra sapını ve çiçeklerin ortasındaki tohum kısmını atıp sadece çiçek kısmını ayırın. Diğer tarafta hafif şekerli ve limonlu bir şerbet kaynatıp ocaktan alın. Şerbet ısısını kaybetmeye başladığında içine hazırladığınız begonvil çiçeklerini atın ve 2 gün bekletin. Sonra şerbeti süzüp tatlı bir pembeliği olan bu suyu tatlılarda ve unlu mamullerinizin hamurlarında kullanın. Özellikle güllaçta çok mu çok güzel oluyor!

 

Dağ baharatları;

Dünyada 76 çeşit kekik türünün olduğunu ve bunların 34 ünün Bodrum yöresinde bulunabildiğini biliyor muydunuz? Kekikten, adaçayına; biberiyeden, karabaş otuna bir çok baharatı kışın Bodrum yamaçlarında taze olarak bulabilirsiniz. Bunları toplayıp ister kurutabilir isterseniz taze olarak zeytinyağı ile birlikte blender dan çekip kavanozlayıp ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Satın alınan hiçbir baharatta bu denli aroma olmadığına şahit olacaksınız. 

 

Ege otları;

Kışın her köşede bolca bulunan ot çeşitlerini diri kalacak şekilde haşlayıp dondurabilir veya köklerinden konserve yapabilirsiniz. O kökler kuru domates ve yeşil zeytin ile kavurulduğunda mükemmel olur!

 

Yalıçiftlik inciri;

Yalıçiftlik incirini diğer incirlerden ayıran en önemli özelliği daha küçük ve daha tatlı olmasıdır. Bu incirler taze veya kurutulmuş olarak tüketiliyor. Kurutulmuş inciri Hindistan cevizi sütü ile birlikte blender da çekip püre elde edin. İncir püresini kuru pastadan, tatlıya pek çok yerde değerlendirebilirsiniz.

 

Keçiboynuzu (Harnup);

Keçi boyunuzu pekmezinin faydalarını bilmeyen yok. Ancak pekmezde keçi boynuzunun kendisi işlem sonunda atılıyor. Buna rağmen çok faydalı olan keçiboynuzunu kuru iken çekirdekleri ile birlikte doğrudan değirmende veya blender da öğütüp un haline getirebilir ve bu unu bal ile karıştırıp tahin pekmez gibi tüketebilirsiniz. Ayrıca yine bu unu keklerden ekmeklere pek çok yerde kullanabilirsiniz.

Umarım sahip olduğumuz doğal zenginliklere daha geniş bir açıdan bakabilmemize vesile olacak önerilerde bulunabilmişizdir.

 


 

 

 

Diğer Hüseyin Bölük

Yörenin Şefi olabilmek!

Image

Yörenin Şefi olabilmek!Hangi uluslararası zincir otelin web sayfasını ziyaret ederseniz edin, diningi tıkladığınızda orada yöresel ve bölgesel ürünler vurgusunun yapıldığını görürsünüz. Bu demek oluyo...

Şef gözüyle Turizm ve Bodrum

Şef gözüyle Turizm ve Bodrum Evet önümüzdeki en az üç yıl ülke turizmi normale dönecek gibi durmuyor. Onlarca tesis el değiştirecek, bir çoğu iflas bayrağını çekecek, turizm çalışanlarının işsizlik or...


NEREDEN NEREYE...

Ülkemizin göz bebeği, özgürlükler şehri diye tabir edebileceğimiz, eşsiz koylarıyla adeta Ege’nin mücevherat sandığıdır Bodrum. Yarımada oluşu değerini bir kat daha perçinler. Hangi yöne giderseniz gi...


MÜPTELASININ GÖZÜYLE ZIP ZIP…

MÜPTELASININ GÖZÜYLE ZIP ZIP… Tarihi Yunanlıların bu coğrafyada yaşadığı zamanlara dayanır. Çok ilginç bir isim hikayesi vardır ZIP ZIP'ın. Eski Milas - Bodrum yolu üzerinde kurulu küçük bir barakadan...


Şef’le Bir Gün

Şef’le Bir Gün “Her Şey Dahil”in alışılagelmiş dar kalıplarından çıkıp kendi çapında bir şeyler yapmalı işletmeler. Mesela bizim yaptığımız gibi “Şef’le Bir Gün” yapmalı. Yerli ve yabancı misafirleri ...


Hünkar Beğendi de peki ya Dünya!

Tam bir kültürler mozaiği olan mutfağımızın Dünya’da sadece döner ve kebaptan ibaret bilinmesi bana hep acı vermiştir. Bir şef olarak benim için bu algının yıllardır aynı kalması ise ayrı bir trajedi....

KÖŞE YAZARLARI