Tavit Köletavitoğlu: Krizi fırsata çevirip turizmi baştan ele almalıyız



Krizin, Türk turizmi açısında 2 yıllık bilançoda zarara neden olmakla beraber, uzun vadeli bilançolarımızda artı değere sahip olduğunun altını çizen Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu: “Krizi fırsata çevirip, kısa-uzun-orta vadeli tedbirler almalı, turizmde yaşanan dönüşüme uygun çözümler geliştirmeliyiz” önerisinde bulunuyor.

Türkiye’nin son 4 yıldır yoğun bir şekilde artan sinyali doğru almadığını söyleyen Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu: “Türkiye sahip olduğu potansiyeli daha doğru kullanma ve yönetme konusunda yeterli bir çalışma yapamadık. Hep yeni hedefler koyduk ancak ciddi bir sorgulamayı ve eleştirel değerlendirmeyi yapamadık” dedi.

“Kriz uzun vadeli bilançolarda artı değere sahip”

Krizin turizmde eleştirel değerlendirmeyi yapmamız için fırsatlar sunduğunu söyleyen Tavit Köletavitoğlu: “Kriz, 2 yıllık bilançoda zararlara neden olmakla beraber, uzun vadeli bilançolarımızda artı değere sahip. Bu süreçte ülkemizin turistik değerlerini dünyaya doğru pazarlayabilmek için önce barışı ve diplomasiyi doğru ilkeleriyle hayata geçirmemiz gerektiğini gördük. Bu bizim açımızdan çok önemli bir kazanımdır. Aynı zamanda krizi fırsata çevirip turizmi en başından ele alırsak, sahip olduğumuz özellikler ve avantajlarımızın yanı sıra değişen trendleri gözden geçirip önümüzdeki yıllar için kendimizi hazırlarsak, krizden başarıyla çıkmış oluruz. Krizin bilançolarımıza yazdığı büyük zararı bir mantalite ve hazırlık kazanımı olarak telafi edebiliriz” şeklinde konuştu.

“Uzak Doğu pazarına yönelmeliyiz” 

Geleneksel pazarlarımızı korurken, yeni pazarları da sisteme dâhil etmemiz gerektiğini vurgulayan Köletavitoğlu: “Çin, müthiş bir piyasa. Hint piyasası yine aynı şekilde. Türkiye Hint piyasasına son 1 yıldır el attı. Yeni pazarlara öncü çalımalar yapılıyor. Bu çalışmaları desteklemek, ülkemizi etkili ve doğru tanıtmak gerekiyor” dedi. Otelcilikte kazanımın iki saç ayağının olduğunu söyleyen Köletavitoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gelirlerimizi arttırabilmemiz için devamlı yeni pazarlar bulmamız, yeni pazarlarda kendimizi anlatmamız ve bunu da ülkeye gelen turist sayısını attırarak yapmamız gerekiyor. Otellerin gider kısmına gelince, her şeyden önce otelciler artık oldukça basiretli hesaplar yapabiliyorlar. Otelciler 30 sene öncesine göre daha bilinçli, özenli, dikkatli ve maliyet hesaplarını çok iyi yapan kuruluşlar haline geldi. Özellikle krizle bağlantılı iniş ev çıkışlarda maliyeti nasıl ayarlayacakları konusunda fikirler edindiler. Tabii işletme ve gelirler kısmında yapılacak çok işin var ama giderler kısmında Türk know how’ının yeteri kadar olgunlaştığını ve adapte çalışmalar yapılabilir olduğunu düşünüyorum.”

“Yatırımlar hedef kitleye uygun olmalı”

Köletavitoğlu: “Yatırımda artık daha dikkatli olmalı, hedef kitlelerin arzu ettiği nitelikleri ve standartları tespit etmeliyiz. Türk turizmi, bunu geride bıraktığımız 30 yıllık süreçte iflas ve zararlarla ve acı bedeller ödedi. Otelcilerin ve yatırımcıların, önümüzdeki dönemlerde bu yönde daha dikkatli daha özenli ve basiretli bir yatırım çizgisiyle hareket edeceklerine ve yatırım bilincini koruyacaklarına inanıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Tavit Köletavitoğlu Kimdir?

1951’de Malatya’da doğdu. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü (1973) öğrenimi sonrasında kamu sektöründe (Ulaştırma, Köyişleri, Turizm Bakanlıkları, Turizm Bankası, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri) ve özel sektörde (Taşçı, Umursan, Transtürk, Net, Yapı Kredi Grupları) üst düzey ve/veya tepe yöneticilik yaptı. 1997’de halen Başkanlığını yaptığı Atlas Proje Geliştirme ve Yönetimi Şirketini kurdu.

Çeşitli mesleki ve sosyal-kültürel sivil toplum kuruluşlarında (ŞPO, ULI Türkiye, ICC, TESEV, TÜSES, TARİH VAKFI, TAÇ VAKFI vb) kurucu üyelik ve/veya üyelikte bulundu, yönetim sorumlulukları üstlendi. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD)’nde 1999-2003 tarihleri arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı ve 2003-2007 tarihleri arasında Danışma Yüksek Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüttü. DPT 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Turizm Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı ile 2000-2001 yıllarında TOBB Turizm Sektör Kurulu Başkanlığı yaptı.

Öğrencilik yıllarında ODTÜ ve Türk Milli Takımında aktif kürekçi idi. 1987-1990 yıllarında da Türkiye Kürek Federasyonu’nda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknik Komite Başkanı olarak hizmet verdi.1994’den bu yana T. Milli Olimpiyat Komitesi üyesidir.

2001 yılında Para Dergisi okuyucuları tarafından “Yönetim dalında Yılın Altın Adamı” seçildi. Çeşitli gazete ve dergilerde kentiçi ulaşım, planlama ve turizm konularında makaleleri yayınlandı. İki çocuk babası ve İngilizce biliyor.

(Kaynak: www.turizmajansi.com)

Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI