ZEYTİN’İN SESİNE KULAK VERELİM

(UZZK) Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı konseyi, bir heyet oluşturdu. Bu heyetin adı “Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti”.

Heyet bazı rakamlarla ülkemizdeki zeytin üretimini gözler önüne serdi.

Buna göre son on yılda 90 milyon zeytin ağacı dikildi ve toplam ağaç sayımız 170 milyona yaklaştı. Böylece İspanya’nın ardından dünyanın ikinci zeytin zengini ülkesi olduk. Ancak dünya pazarlarında yerimiz böyle değil.  

Heyet tarafından açıklanan bilgilere göre 2015-16 sezonunda zeytin üretimi bir milyon ton civarında, zeytinyağı üretimi de 143 bin ton civarında olacak.

Bu durumda ağaç sayısının artmasına rağmen geçen yıla oranla zeytin üretimi %5, zeytinyağı üretimi de %16 azalmış oluyor.

Ağaç başında tane zeytin verimi geçen sene 9.6 kg olarak gerçekleşmiş iken bu yıl beklenti sadece 7.6 kg. “Verim”, ağaç başına 2 kg azalmış. Toplamdaki düşüş oranı ne yazık ki %21.

2015-2016 sezonunda ağaçlardan toplanacak tahmini 1.1 milyon ton tane zeytinin 397 bin tonu sofralık zeytin olarak değerlendirilecek, kalanı ile zeytinyağı üretilecek. 

Yağlığa ayrılacak zeytindeki azalma sonucu, geçen yıla göre yüzde 15.9 oranında daha az zeytinyağı elde edilebilecek. Bu, zeytinyağı üretiminin 26.8 bin ton azalarak 143.1 tona gerilemesi anlamına geliyor. 

2014-2015 sezonundan devreden zeytinyağı stokunun yaklaşık 20 bin ton seviyesinde olduğundan söz ediliyor. Bu durumda, devreden stok ile birlikte 2015-2016 sezonunda  piyasaya çıkacak toplam zeytinyağı miktarının 163 bin ton olması bekleniyor.

Biz 200 bin ton zeytinyağı tüketiyorduk. Kişi başı ortalama 2 litre zeytinyağı tüketerek 140-145 bin tonunu içeride kullanıyor, kalanını ihraç ediyorduk. İçeride kişi başı zeytinyağı tüketimi artıyor. Buna karşılık yıllık üretim gerilerken talep bunun üzerine çıkıyor.

ÖZET: İhracat yapmayı hayal ederken iç pazarı karşılamakta zorlanıyoruz.

NE YAPMALI?

Cevabınız varsa [email protected] adresine yazmanızı rica ediyorum.

 


Diğer Sektörel Haberler

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREK

Image

BODRUMDA SPORUN ADRESİ: HALİKARNAS KÜREKBitez Koyu içinde her mevsimde denize açılmanın, ekip arkadaşlığı kurmanın, kürek çekmenin tadını öğrenmek çok kolay.KÜREKTE BULUŞALIMInstagram: bodrumkurekbite...


Jolly Tur: Turizmde talep çok yüksek, fiyatlar artacak

Image

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vardar, "Yurt dışı talep çok fazla olduğu için 2019'da fiyatlar çok artacak. Şu anda erken rezervasyonlarda Ege'de yüzde 35, Akdeniz'de yüzde 45 artış var" dedi.Jolly ...


Yabancıya konut satışında rekor

Image

Yabancıya konut satışında ilk kez 30 bin bandı aşıldı, aylık bazda da ilk kez 6 binin üzeri görüldü. Sektör temsilcileri hedefin 40 bin olduğunu dile getirdi.Yabancılara konut satışında tarihi zirvele...


Booking.com Türkiye'de çözüm arayışında

Image

Booking.com Başkanı ve Üst Yöneticisi Gillian Tans, "Türkiye’deki hizmetlerimizde yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilmeye yönelik Türk hükümetiyle temas halindeyiz. Umarım yakın gelecekte vergi konusund...


Turizmci 2019 için iyimser

Image

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bugünden 2019 yılına yönelik ön satışlardan olumlu sinyaller geldiğini söyleyebiliriz. İspanya'nın gerileme yaşadığı pazarlardan Türkiye’ye bir kayış olmasını bekliyoruz...

KÖŞE YAZARLARI